OPERATIE STEENBREEK

Omschrijving

Woerden noemt zich de hoofdstad van het Groene Hart. Maar het hart en onze stad verstenen in een hoog tempo. Op steeds meer plaatsen zie je tegels in plaats van groen. Saai om te zien, slecht voor de biodiversiteit en de luchtkwaliteit, onprettig voor het klimaat in de stad en onhandig bij de afvoer van regenwater.

Dat kan anders. Ook een groene tuin kan onderhoudsarm zijn, of een leuke plek voor kinderen om te spelen. De operatie Steenbreek kan ons helpen om samen met de burgers van Woerden groene tuinen te realiseren.

Activiteiten

  • Een proef in Staatsliedenkwartier/Meander in het voorjaar van 2017:
  • Een aanbod aan de bewoners

1. voor advies over het vergroenen van hun tuin of balkon en

2. Hulp bij het vergroenen van tuin of balkon in de vorm van realisatie of plantgoed, voor enkele voorbeeldtuinen of balkons.

  • Actie: tegel eruit, plant erin.
  • Voorbereiden van een publieksexpositie en activiteiten gericht op het vergroenen van tuinen en balkons in de Regiobibliotheek het Groene Hart in Woerden
  • Voorbereiden van een samenwerking met

1. de gemeente Woerden (programma klimaatadaptatie, uitvoering van de motie Groen in de wijk, mogelijke aansluiting bij de landelijke Operatie Steenbreek),

2. het Waterschap de Stichtse Rijnlanden (programma klimaatadaptatie)

3. IVN Woerden (Instituut voor Natuureducatie en Duurzaamheid)

4. de Stichting Landgoed Bredius

  • Verkennen van mogelijkheden van samenwerking met andere initiatieven van Duurzaam Woerden
  • Communicatie via de website van Duurzaam Woerden en social media

Wie zijn wij?

Rinie Blauw en Geral Overbeek hebben het initiatief genomen voor dit. Rinie Blauw is een trekker van projecten voor duurzaamheid en heeft groene vingers. Geral Overbeek heeft een jarenlange ervaring met het ontwerp en de realisatie van tuinen en het geven van cursussen voor onderhoud en ontwerp van tuinen. Ondersteuning wordt geboden door een docent van de cursus Tuinreservaten van het IVN, een tuinambassadeur van KNNV de vereniging voor veldbiologie en een tuinvogelconsulent.