Drukwerk

Laat het donker een keer het donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht.

De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Tijdens de Nacht van de Nacht worden er door het hele land honderden evenementen georganiseerd in het donker en doven honderden bedrijven en gemeenten lichten van gebouwen en reclameverlichting. Dit jaar wordt de Nacht van de Nacht voor de 12e keer georganiseerd op zaterdag 29 oktober 2016. Ook in Woerden is er dit jaar aandacht voor dit evenement. Sterrenkundige Niek de Kort neemt u mee op een reis langs de sterrenbeelden en vertelt verhalen. Ook als het bewolkt is…

Onbekend

Hoe een donkere nacht er precies uitziet, weet bijna niemand meer. Of je moet het een keer hebben meegemaakt op vakantie, ver weg van steden en dorpen. Want met allerlei middelen proberen we van de nacht een dag te maken: straatverlichting, sfeerverlichting op bijvoorbeeld kerktorens, buitenlampen voor de veiligheid, heel sterk verlichte kassen om de gewassen gewoon door te laten groeien, en nog veel meer. Al dat licht heeft een geweldig effect op de natuur. Zoals veranderingen in het gedrag van nachtvogels, dieren die ’s nachts jagen, of bijvoorbeeld vleermuizen. Maar het heeft ook invloed op mensen zelf: onbekendheid met een echte nacht. “Maar in het pikkedonker zie je toch niets?” Dat … blijkt nou net niet waar te zijn…

Sterrenhemel

Op een echt donkere plaats kun je met het blote oog duizenden sterren zien als de maan niet aan de hemel staat. En er is meer: de prachtige wolken van de Melkweg. Of een sterrenstelsel, buiten het Melkwegstelsel, op een afstand van meer dan 2 miljoen lichtjaar. En wist je dat de hemel is ingedeeld in wel 88 sterrenbeelden? Er is echt meer te zien dan de Grote Beer en de Poolster. Gewoon … met het blote oog. En met een kleine verrekijker. Nu kan tijdens de Nacht van de Nacht natuurlijk niet de sterrenhemel worden getoond zoals je die ziet vanuit bijvoorbeeld een professionele sterrenwacht, ver weg van de bewoonde wereld. Maar … als het even mee zit is er toch veel meer te zien dan vanaf het Kerkplein in het centrum van de stad.

Praktische informatie

Sterrenkundige Niek de Kort is voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer en Sterrenkunde (KNVWS). Op tal van plaatsen doet de KNVWS mee met de Nacht van de Nacht en hij … doet dat zelf hier in Woerden. Vanaf 20.00 tot 23.00 kunt u hem vinden in Molenvliet aan het eind van de Hollandbaan (Zie het kaartje).

 

flyertekst-achter

Bij helder weer wijst hij u de sterrenbeelden, misschien de Melkweg, en leert u waar u moet kijken voor een paar bijzondere objecten aan de hemel. En er zijn verhalen genoeg over sterrenkunde, onderzoek, of leven in het heelal. Is het bewolkt? Ook dan is er veel te vertellen. Kortom, beleef heel even de Nacht van de Nacht. Toegang: gratis.

Cor Janmaat en Harry Streng hebben toegezegd om hun verlichting die avond uit te doen, zodat het er echt donker is.

En er is warme koffie, want de mobiele Barista van Marlies staat hier ook die avond.