Weidebloemen in Molenvliet

Is het u ook opgevallen dat er bijna geen insecten meer op de voorruit van auto’s zitten? En de berichten over het aantal bijen dat nog in Nederland over is, zijn alarmerend. Meer dan 40% van de bijensoorten wordt met uitsterven bedreigd. En dat, terwijl zowel mensen als dieren planten nodig hebben om zelf te overleven. De meeste plantensoorten die we gebruiken om te eten of als medicijn, zijn afhankelijk van bestuiving door bijen. Deze week verscheen er weer een schokkende rapport van de Verenigde Naties, dat ervoor waarschuwt dat ook het voortbestaan van de mensheid bedreigd wordt als we nu niet wat doen.

Daar zijn wij wat aan gaan doen
Recent is in Woerden de Rivierenlaan, waar die overgaat in Amsteloord, versmald. Daardoor komt er een strookje land vrij, dat we op een nieuwe manier zijn gaan inzetten. Het grasveld boven op het waterbassin langs de Molenvlietbaan is in overleg met de Rotary Laurium en de IVN ook voorbereid. Na overleg met de gemeente, heeft de groenbeheerder (de Bunnikgroep) deze stukken grond geschikt gemaakt om hier weidebloemen uit te zaaien. Zij stelde ook het zaaizaad beschikbaar.

Weidebloemen bloeien het hele jaar door en leveren voor bijen veel meer variatie op dan gras. Bovendien hebben weidebloemen veel minder onderhoud nodig dan gras (maaien niet nodig). Gras wordt bruin in de zomer (herinnert u zich de zomer van vorig jaar nog?). De weidebloemen bloeien het grootste deel van het jaar en worden bruin in de winter (net als de planten in uw tuin). Insecten kunnen prima tussen de weidebloemen overwinteren, dus het plan is om de planten in de winter niet weg te halen.

Op zaterdag 30 maart hebben de omwonenden de zaden uitgezaaid (zie deze video). Het begint al op te komen, dus fiets er eens langs om te kijken hoe het de komende maanden verder uitgroeit.

Leuk idee voor uw eigen wijk? Laat het ons weten, dan verzamelen we de adressen en melden die bij de gemeente. Zo gaan we zorgen voor een “ecologische hoofdstructuur” door de hele gemeente heen.

Geef een reactie

Sluit Menu